Äntligen har det blivit dags för Drax att lansera sin efterlängtade Legend. Drax Legend är en elmoped som kommer i både EU-version som får köras i en hastighet i upp till 45 km/h. Men även i en version som har maxfart på 20 kilometer i timmen. Den mer långsamma modellen kräver således inget körkort. 

Drax har skapat en något annorlunda modell där man experimenterat något med placeringen av batteriet, och på så sätt skapat plats för både en och två hjälmar i förvaringsutrymmet! Mer om detta längre ner i texten. 

Du som är van att använda din mobil till att navigera, eller bara vill ladda den när du kör så finns det ett USB-uttag. Du hittar även ett fack för din mobil där den kan förvaras under körning. Vill du läsa hur Drax Legend står sig i vår jämförelse av bästa elmopederna 2022 så ska du läsa här!

Laddning och räckvidd

Elmopeden Drax Legend uppges ha en räckvidd på 5 mil när batteriet är fulladdat. Kör du ekonomiskt bör du dock kunna komma ännu längre. Laddar batteriet gör du genom att ta ut det från under sätet. Maxeffekten uppges vara 2kW vilket är ganska lite. Däremot finns det flertalet kommentarer och uppgifter på att mopeden är både stark och pigg att köra. Dessutom påstås det att effektförlusten är försumbar i brantare stigningar. 

Du laddar batteriet på cirka sex timmar. Det finns även utrymme och möjlighet att köpa extra batteri. 

Design och utseende

Till design är den ganska lik majoriteten av elmopeder som redan finns ute, men med en ganska så tydlig skillnad i förvaringsmöjligheten. Mycket förvaring har skapats då Drax har satt batteriet i botten av mopeden! Designen gör den här modellen av elmoped till en av de mest rymliga som finns på marknaden. 

Lägger du dessutom till en så kallad toppbox så har du ordentligt utrymme för både väska, hjälm och extrapackning. 

Förutom att placera batteriet under fötterna, istället för under sadeln, påverkar även körningen. Den centrala placeringen av batteriet för elmopeden ger nämligen en stabilare körning. 

Display

Alla knappar och spakar som kommer med mopeden är relativt standard. Bortsett från en knapp som aktiverar en backväxel. Det är en spännande nyhet och praktisk för den som inte vill släpa sin moped bakåt vid behov. Visst låter det som det kan det vara behjälpligt när du ska parkera?


Display är en fullfärgdisplay där du ser alla tänkbara funktioner. Batteriets status, hastighet och mätarställning. Den är centralat placerad på moepdstyret och syns väl i då den är tydlig och skarp.

Bra bromsar, mycket bra ljudnivåer vid körning och välkonstruerad gör den här elmopeden riktigt intressant.

Det är ingen världsnyhet när det kommer till utseende och design (förutom att förvaringen helt klart  är bättre än standard) men det är en välgjord och snygg elmoped som kommer att vara en trogen vän på vägen!

Teknik och specifikationer:

Typ: Elmoped klass 1

Namn: Drax Legend

Maxhastighet: 45 km/h

Batteri: 60V, 24Ah

Motorstyrka: 2 kW

Laddtid:  ca 6 timmar

Räckvidd: upp till 50 km (enligt tillverkaren)