elscooter för vuxen

Elscooter vuxen bäst i test 2022

Elscooter för vuxen är något som de flesta som varit i någon av sveriges större städer redan sett.

Det finns flertalet uthyrare som snabbt går att bli medlem på och uttnyttja deras service. Uthyrare som Voi, Tier och Lime är några exempel på dessa.

Det är otroligt smidigt att hyra av dessa företag och när du väl har registrerat dig som kund hos ett av bolagen, så är steget till att susa iväg på en scooter inte långt. En som dock blir påtaglig relativt snabbt är kostnaden.

Kostnaden för att hyra en elscooter vuxen är relativt liten, men åker du mycket och frekvent kan detta bli en ganska stor post i din privatekonomi.

Då finns det möjligen potential i att för dig som vuxen skaffa dig din egen elscooter! Det skiljer sig inte markant i kostnad mellan uthyrarna så oavsett vilken du väljer kan det finnas en möjlighet att spara genom att köpa din egen elspark. 

Andra fördelar med att äga din egen elscooter är att du alltid har tillgång till den när du behöver.

Bor du inte i närheten av en parkering för hyrscooter så kan det ibland bli lite besvärligt och omständigt att hitta en. Bor du dessutom kanske i en stad som inte ens erbjuder en scooter för vuxna att hyra, ja då är ju saken ganska avgjord! 

Det finns en hel uppsjö av scootrar för vuxna att välja mellan. 

Läs tester och hitta information

Lika många modeller som det finns på marknaden, lika många saker finns det för dig som köpare att tänka på.

Du behöver som köpare av en el-kickbike tänka på vilka behov just du har för din nya elscooter.

En av alla dessa val är val av däck. För att kunna göra ett bra val av däck behöver du se till vilka köregenskaper du är ute efter. Åker du endast i stadsmiljö eller behöver du åka genom parker etc.?

Elscooter vuxen bäst i test

Vi kommer snart att presentera vårt elscooter vuxen bäst i test.  Du kan dock redan nu läsa om vilken vi har utsett som bästa elmoped 2022 här!

Däck till elscooter

Däcken kommer bli en av de mer centrala delarna på din elspark. Komfort och köregenskaper kommer påverkas enormt av däcken du väljer. Det finns däck som är luftfyllda och sådana som är heltäckande material (luftfria). 

Dessa kan dock ge lite sämre komfort och en mer stötig körning. Du kan också välja att kombinera luftfyllda däck och en modell av elsparkcykel med fjädring. Då får du en mycket komfortabel elspark anpassad för vuxna. En fördel med däck utan luft är ju såklart att de inte kan få punktering. 

Hjul med plast är dock relativt sällsynt på dagens marknad och kanske just för komfortens skull. Gummidäck med eller utan luft är det som du troligtvis kommer att stöta på. 

Mindre hjul bör anses passa bättre på hårda jämna underlag. Såsom betong och asfalt m.m. Större däck med luft fungerar också på dessa underlag, men även bättre på grus och mer ojämna underlag.

Allmänt om alternativ

Det finns flera olika komponenter som bestämmer hur din scooter är uppbyggd och fungerar. Vi har här berört hjul, motor och funktion. Andra aspekter som spelar in är batteriets storlek, effekt, typ (lithium och bly), olika typer av motorer såsom borstmotor, navmotor m.m.)

Materialet som ramen är tillverkad av. Oftast är ramen till en elscooter för vuxenkörning tillverkad av stål, aluminium och kolfiber m.m.).

När du köper en scooter så bör du titta på produktbeskrivning för att få en överblick av detta. Det finns också i de flesta fall mycket duktiga säljare som kan svara på dina frågor.

Vilken typ av motor behöver du för din elscooter?

En elscooter som ska bära en vuxen behöver en stadig motor. Detta är nästa komponent du behöver kika på när du väljer modell och prestanda.

Här finns det lite olika saker att tänka på. Du vill som körare ha en motor som tar dig snabbt från punkt A till B. Men det får faktiskt inte gå för fort! Motor måste ha en sådan effekt så att den fortfarande klassas som cykel.

Maxeffekten är 250 watt. Detta kan dock vara något flytande.

Många av de scootrar som hyrs ut i storstäderna har en större effekt. Uteffekten är oftast på 300 watt och ibland även mer.

Dock är hastigheten det som är mest begränsat och du får endast köra max 20 km/h. Maxhastigheten på en motor på 250 watt och uppåt måste alltså regleras och vad som kallas att strypa motorn.

Skulle hastigheten för att framföra ett sånt här elfordon komma att ändras går det alltid att öppna upp för effekten igen och tillåta motorn att köras snabbare. 

20 km i timmen kan upplevas som snabbt i en stad med mycket hinder och folk i rörelse. Men på en större cykelväg under en tid då ingen annan är ute kan det vara hopplöst långsamt. Dock är det så bestämmelserna ser ut just nu och det man får efterleva som scooter-ägare. 

Det är inte enbart hastigheten som påverkas av motorns effekt.

Du får även en snabbare acceleration med en större motoreffekt. Detta är för många ett viktigt område då det både blir roligare och mer effektivt att, som vuxen, köra och framföra din elscooter.

Oavsett hur snabbt du kan köra så finns det absolut en poäng med att ha en motor som snabbt tar dig till en viss hastighet.

En stark motor kan mycket väl komma upp i hastigheter på upp till 30-40 km/h.

Styrkan är även det en aspekt som är bra att ha i åtanke när man väljer motor till sin scooter.

Att ta dig uppför en backe i någorlunda snabb fart kan komma att vara värdefullt för många.

Detta är något som påverkas av motorns kapacitet. 

Det som kan anses vara negativt med större effekt på din motor är en högre elförbrukning. 

 

Inhägnat område

Precis som reglerna för moped och andra fordon så finns det särskilda regler för elscootrar inom inhägnat område. 

Detta är oftast privat eller ett område avsett för körning. Där finns det utrymme för att kunna köra fortare med din elscooter. Det kan vara kul att testa maxeffekten?

Priser

Priset varierar såklart för en elscooter. I mångt och mycket likt vilken annan vara och fordon som helst som man är ute efter att köpa som konsument.

Vi skulle säga att man kan köpa en hyfsad elscooter för vuxen från runt 3000 SEK upp till väldigt mycket mer. Det finns även billigare varianter som fortfarande fungerar mycket bra till olika ändamål.

Det finns många scootrar i prisspannet 4000-10000 och det är kanske någonstans där man hittar sin bästa partner! El-choppers eller Chopper-scooters är väl kanske den kategori som kan sticka iväg mest i pris.

En el-chopper är hög grad egentligen en förlängning av en el-scooter men med möjlighet att sitta på den i stil av en klassisk chopper.

Olika typer av elsparkcykel vuxen

Stor elscooter eller en lätt ihopfällbar modell? Egentligen är detta kanske den första fråga du som konsument ställer dig inför valet av elscooter för dig som vuxen. 

Stora rejäla modeller är oftast utrustade med sadel och stora luftfyllda däck. De ger en bra körkomfort och du kan sitta och ta dig fram snyggt och säkert.

Nackdelarna är ju som bekant när det gäller större saker förvaring och transport.

Du kanske behöver flytta din elsparkcykel från punkt a till b utan att faktiskt köra den? Behöver du köra den i din bill eller ta med den på tåget vid pendling?

Se då till en mindre modell som både är lättare och smidigare att ta med sig. Kanske till och med en ihopfällbar passar dig?